Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Więcej szczegółów o soli himalajskiej.

Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak jedzenia. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak żelazo, selen czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, magnezu czy cynku, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]