Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Nie szukaj już więcej! Tutaj zamówisz ekologiczną kapustę kiszoną.

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową wielu dań i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – źródło potrzebnych witamin czy składników odżywczych

Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych powstałych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na długie składowanie pokarmów. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez parę miesięcy. Niegdyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli współcześnie. A trzeba zaznaczyć, że kiszona kapusta ma mnóstwo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B1). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi fosforu, wapnia i błonnika pokarmowego. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, w związku z tym zaleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

W jakich posiłkach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako dodatek do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z posiekaną cebulą lub marchewką, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w farszu do pierogów, łazanek i krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby najlepsze polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.

Generalnie każdy szef kuchni ma swój przepis na kwaszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach z rzadka przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na okres zimy. Kapustę kiszoną w większych oraz niewielkich pojemniczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]