Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu warto go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one również tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]