Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Chroni ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania sporych ilości ukończonych już środków, jak i w procesie produkcyjnym. Wymienione wyżej właściwości sprawiają, że zbiorniki stalowe są też idealnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym

Zbiornik nierdzewny jest często stosowany w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na takich zasobnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź drobnoustrojami.